5066 poze   34892 vizite
Albume
1 Cimpulung Moldovenesc 2006 Liceul Militar promotia 19762 Sibiu - 2009 - a 30-a aniversare - Promotia 19793 Cimpulung Moldovenesc 2011 a 35 a aniversare Liceul Militar promotia 1976   1 Cimpulung Moldovenesc 2011 a 35 a aniversare Liceul Militar promotia 1976 - Prima zi - revederea   2 Cimpulung Moldovenesc 2011 a 35 a aniversare Liceul Militar promotia 1976 - Ziua a doua - Revista       3 Cimpulung Moldovenesc 2011 a 35 a aniversare Liceul Militar promotia 1976 - Ziua a doua - Slujba d         4 Cimpulung Moldovenesc 2011 a 35 a aniversare Liceul Militar promotia 1976 - Ziua a doua - Mitingul         5 Cimpulung Moldovenesc 2011 a 35 a aniversare Liceul Militar promotia 1976 Ziua a doua - Sala de fe         6 Cimpulung Moldovenesc 2011 a 35 a aniversare Liceul Militar promotia 1976 Ziua a doua - Ora de dir         7 Cimpulung Moldovenesc 2011 a 35 a aniversare Liceul Militar promotia 1976 Ziua a doua - Masa fest4 La bunul meu prieten Nelu de Sfantul Ion 2013ATI INTRAT IN ROMANIABAIATUL CU CRETA - REVINE   Abatia Saint Michel minunea din Atlantic      AMINTIRI DIN COPILARIA MEABOEING 797BRASOVUL DE ALTA DATACAINII SI PISICILECALEA SPRE ALCOLISM - TARECASE IN ELVETIACAT MANANCA UNIICatelusi si PisicuteCE INSEAMNA SA AI IMAGINATIECE ISI DORESC FEMEILECE SE INTAMPLA DUPA UN AUDITCE TE ASTEAPTA ACASACICLUL HAIOASEConstructii fara autorizatieCONSTRUCTII FARA AUTORIZATIECREZI CA IN UNELE ZILE ARATI RAUCUM SE IMBRATISAZA UN BEBELUSCURIOZITATICURIOZITATI DE WEEKENDDECLARATIE DE AVEREDIN CICLUL BATRANI SI NELINISTITIDIN CICLUL PRAF SI PULBEREEXERCITII PENTRU DOAMNEFANTASTICA LUNAFANTEZII DE IARNAFelicitariFEMEI SUPER SLABEFENOMENE INCREDIBILE IN NATURAFigurineFigurine din creioane colorateFigurine din floriFlori JaponezeFreziiFUN DE POSTATHARRY POTERIMAGINI IMPRESIONANTEINCHISOARE AUSTRIACAJAPONIA INAINTE SI DUPA CUTREMURLACRAMIOARELaleleLIMITATOARE DE VITEZA IN CANADALIMUZINA INDIANALOCURI CARE ITI TAIE RESPIRATIALUCRURI SCUMPEManastirea Barsana - MaramuresManastirea Peri - SapantaManastirea Probota - SuceavaManastirea Voronet - Gura HumoruluiMemorialul Durerii - Sighetu MarmatieiMichael JacksonMICUL DEJUN IN LUMEMINUNI GEOLOGICEMINUNII DIN LUMEMODA DIN JAPONIAMOMENTE PROASTEMustangiNOUL TITANICNuferiPALINCA DE VIETNAMPapusi Sissel SkillePASARI EXOTICEPICTURI ADOLF HITLERPort BucovineanPOSTERE PENTRU GARAJEPOZE INSTANTSOSELE SPECTACULOASE IN LUMESTRAZI UNUCE IN LUMETI SE TAIE RESPIRATIETrandafiri   Trandafiri galbeni      Trandafiri albastrii         Trandafiri albi         Trandafiri rozULTIMA FOTOGRAFIEVitralii

membru din 18 iulie 2009

Manastirea Peri - Sapanta

Pe malul drept al Tisei , in localitatea Peri ,pe pamantul Dragoiestilor , la inceputul secolului XIV sau dupa unii chiar in secolul XIII , se infiinteaza o sihastrie, intretinuta de strabunii lui Dragos, protector fiind Arhanghelul Mihail . In prima jumatate a veacului a XIV-lea comunitatile isihaste de pe Tisa Superioara s-au grupat la Sihastria Peri. Tot cam atunci , Bogdan Voda ,voievod de Maramures , intra pe paminturile Moldovei , si-l alunga pe BALC , fiul lui SAS si nepot al lui Dragos , care era vasal al regelui Ungariei si intemeiaza Moldova suverana . Regele Ungariei ia toate domeniile lui Bogdan si le daruieste lui Balc si ridica neamul Dragoiestilor la rang mare in Maramures , identic cu al celor de neam nobil unguresc,veniturile Dragoiestilor nefiind impozitate . Cind aflu acest lucru , si amintindu-mi ca Dragos nu a fost intemeietorul Moldovei , ci doar a ocupat-o in numele regelui ungur , capat o antipatie fata de neamul Dragoiestilor , pe care il consider neam de supusi si de vanduti . Greseala mea are proportii cosmice . Dupa venirea lui Bogdan Voda la tronul Moldovei, fratii Balcu si Drag au condus Tara Maramuresului, ca voievozi, vreme de 30 de ani. Luandu-l ca exemplu pe Bogdan, au vrut sa intemeieze si ei, la nord de Carpati, o tara romaneasca suverana . Lupta lor cea mare a fost pentru pastrarea si impunerea ortodoxiei . ei au daruit manastirii Perii Maramuresului bunuri si terenuri si au ridicat o biserica din piatra iar in 13 august 1391, la cererea lor,cu acordul patriarhului Antonie al IV-lea al Constantinopolului , manastirea e ridicata la rangul de Stavropighie Patriarhala cu drept de jurisdictie asupra bisericilor din opt tinuturi , si timp de 312 ani aici si-a avut sediul Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului. Cele opt tinuturi care s-au aflat sub jurisdictia Stavropighiei de la Peri au fost: Maramuresul, Salajul, Arva, Ugocea, Beregul, Ciceul, Ungurasul si Almasul Bihorean. Pe 13 august 1391, printr-o diploma patriarhala, Manastirea Peri a fost instituita cu atribute episcopale, avandu-l ca intai episcop pe Simion Moldoveanul. La Săpânţa-Peri a existat de asemenea una din scolile de caligrafie insemnate din Romania, aici au fost traduse si copiate in romana pentru prima data Psaltirea, Evanghelia, Legenda duminicii, Codicele Voroneţean si Faptele Apostolilor. Manastirea Peri a fost distrusa si desfiintata in 1703 in timpul rascoalei antihabsburgice a lui Francisc Rakoczi al II-lea. Astazi localitatea Peri apartine Ucrainei , dar pe malul sting al Tisei cit mai aproape de vechea asezare , linga Sapanta , s-a construit o biserica din lemn care sa aminteasca de vechea manastire si episcopie Prin darurile generoase ale unei familii de ctitori si prin stradania preotului Grigore Lutai, linga Sapanta s-a ivit , intr-un frumos parc dendrologic ,cea mai inalta biserica de lemn din Europa, atingand 75 metri de la pamant spre cer. Crucea din varful turlei are 7,50 metri inaltime si o greutate de 430 kg.
IMG_1516
IMG_1516
IMG_1489
IMG_1489
IMG_1490
IMG_1490
IMG_1491
IMG_1491
IMG_1494
IMG_1494
IMG_1496
IMG_1496
IMG_1498
IMG_1498
IMG_1499
IMG_1499
IMG_1500
IMG_1500
IMG_1501
IMG_1501
IMG_1502
IMG_1502
IMG_1504
IMG_1504

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.